OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Edin Kurtović, inžinjer medicinsko laboratorijske dijagnostike

UNIVERZITET U TUZLI

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET

Tuzla, 27.08.2024. godina

 

Na osnovu člana 18. Pravilnika o završnom magistarskom radu na II ciklusu studija Univerziteta u Tuzli, Sekretarijat Univerziteta

 

O B J A V L J U J E

 

 Edin Kurtović, inžinjer medicinsko laboratorijske dijagnostike   javno će braniti završni magistarski rad, pod naslovom  „Povezanost insercijsko-delecijskih polimorfizama VEGF i ACE gena sa diabetes mellitus tip “ u  srijedu  18.09.2024. godine u Sali broj: 211  Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli,  sa početkom u 14 sati  pred Komisijom u sastavu:

 

1.Dr. sc. Vesna Hadžiavdić, vanredni profesor, predsjednik

Uža naučna oblast “Genetika, biologija ćelije i mikrobiologija”

Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli

2.Dr. sc. Aldijana Avdić, docent, mentor, član

Uža naučna oblast “Genetika, biologija ćelije i mikrobiologija”

Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli

3.Dr. sc. Amela Hercegovac, vanredni profesor, član

Uža naučna oblast “Genetika, biologija ćelije i mikrobiologija”

Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli

 

Za zamjenika jednog od članova Komisije imenuje se dr.sci. Darja Husejnagić, docent za užu naučnu oblast „Genetika, biologija ćelije i mikrobiologija“ Prirodno-matematički  fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 

Pristup javnosti je slobodan.

Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, radnim danom od 8,00 do 16,00 sati.

 

REZIME RADA

 

Primjena molekularno-genetičkih metoda predstavlja važan segment u procjeni asocijacije genskih polimorfizama sa različitim oboljenjima. Primarni cilj ovog rada bio je molekularno-genetička karakterizacija insercijsko-delecijskih polimorfizama VEGF i ACE gena. Cilj rada bio je i utvrditi korelaciju genotipova i alela analiziranih polimorfizama sa dijabetes melitus tip 2 (lat. diabetes mellitus tip 2, T2DM), indeksom tjelesne mase (engl.body mass index, BMI) te biohemijskim parametrima (vrijednosti holesterola, triglicerida, HDL, LDL). Istraživanjem je obuhvaćeno 100 ispitanika oba spola starijih od 18 godina. Prvu grupu ispitanika činilo je 50 ispitanika sa ranije utvrđenom dijagnozom T2DM, a drugu 50 ispitanika koji nisu imali dijagnozu T2DM u trenutku uzimanja uzorka. Ispitanici su u potpunosti obaviješteni o načinu i ciljevima istraživanja i dali su pisanu saglasnost za sudjelovanje u istraživanju. Istraživanje je sprovedeno u skladu sa etičkim principima Helsinške deklaracije. U grupi ispitanika s T2DM, za genotip (DD) I/D polimorfizma VEGF gena zabilježena je frekvencija od 22,0%, za (ID) 58,0%, a genotip (II) utvrđen je kod 20,0% ispitanika. U kontrolnoj grupi genotip (DD) utvrđen je kod 26,0% ispitanika, (ID) kod 48,0%, dok je (II) genotip zabilježen kod 26,0% ispitanika. U grupi ispitanika sa T2DM, za genotip (DD) I/D polimorfizma ACE gena zabilježena je frekvencija od 12,0%, za (ID) 56,0%, a genotip (II) utvrđen je kod 32,0% ispitanika. U kontrolnoj grupi, za genotip (DD) utvrđena je frekvencija od 38,0%, za (ID) 40,0%, dok je za genotip (II) utvrđena frekvencija od 22,0%. Nije utvrđena asocijacija (DD) genotipa i (D) alela I/D polimorfizama VEGF i ACE gena sa T2DM, kao ni ostalim analiziranim parametrima (p>0,05). Ograničenje ovog istraživanja je relativno mali broj uzoraka, te bi u narednim istraživanjima bilo potrebno sprovesti istraživanje koje će obuhvatiti veći broj ispitanika kao i korelaciju sa drugim polimorfizmima potencijalno rizičnim za T2DM.