OBAVIJEST O ODBRANI ZAVRŠNOG MAGISTARSKOG RADA – Elmedin Softić, bachelor inžinjer građevinarstva

UNIVERZITET U TUZLI
RUDARSKO-GEOLOŠKO-GRAĐEVINSKI FAKULTET

 

O B J A V L J U J E

 

Elmedin Softić, bachelor inžinjer građevinarstva, javno će braniti završni  magistarski rad pod naslovom: „Uticaj veličine hidrauličkog radijusa otvorenih kanala na protok i brzinu tečenja vode“, dana 19.09.2024.  godine sa početkom u 12:00 sati u Amfiteatru/slobodna učionica Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pred komisijom u sastavu:

 

  1. Dr.sci. Zahid Bašić, redovni profesor,
    uža naučna oblast Građevinsko inženjerstvo, saobraćajnice i organizacija građenja
    Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli, predsjednik
  2. Dr.sci. Nedim Suljić, redovni profesor
    uža naučna oblast Hidrotehnika
    Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli
  3. Dr.sci. Dinka Pašić-Škripić, redovni profesor
    uža naučna oblast Hidrogeologija
    Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli.

 

Pristup javnosti je slobodan. Magistarski rad se može pogledati u Sekretarijatu fakulteta svakim radnim danom od 09,00 do 15,00 sati.

 

REZIME RADA

 

U ovom radu prikazane su hidrauličke analize uticaja hidrauličkog radijusa R na brzinu v i protok Q otvorenih kanala. Prilikom analize različitih oblika poprečnih presjeka, zadržavajući istu površinu, izrađen je hidraulički proračun za jednoliko stacionarno tečenje za trougaoni, pravougaoni, trapezni i polukružni oblik poprečnog presjeka kanala. Usvojene su tri površine poprečnih presjeka i to: A= 55,0 , A= 10,0  te A= 5,0 . Nakon sprovedene hidrauličke analize uspostavilo se da je, u pogledu protočnosti kanala i brzine, najpovoljniji polukružni oblik poprečnog presjeka kanala, zatim trapezni pa pravougaoni i trougaoni te da u odnosu na dimenzije pravougaonog i trougaonog poprečnog presjeka (kod površina manjih od A= 5,0 ) variraju i njihovi hidraulički radijusi R.

Magistarski rad daje prikaz najoptimalnije geometrije poprečnog presjeka otvorenih kanala u zavisnosti od veličine hidrauličkog radijusa i može pomoći projektantima pri odabiru tipa otvorenog kanala.